Dizel partikül filtresi Ağustos 26 2017 / Cumartesi    6895 Okuma

Dizel partikül filtresi (DPF) çevre kirlenmesinin azaltılması amacıyla Avrupa Standartları çerçevesinde araçlara eklenmiş kurum partikül tutucu bir sistemdir. Üretici firmalar bu tür sistemleri yasal zorunlulukları yerine getirmek için uygulamaktadırlar. DPF'nin gözeneklerden geçemeyen kurum filtrede birikir. Biriken kurum, filtreyi kısa sürede tıkamaması için belli periyodlar dahilinde egzoz gazı sıcaklığının yükseltilmesi için rejenerasyon işlemi yapılarak yakılır. Rejenerasyon işlemi karterde yakıt birikiminde etkin rol oynamaktadır.

Dizel yakıtı motor yağına, sonradan yapılan enjeksiyon sırasında buharlaşan yakıtın bir kısmının piston çevresinden, bir kısmının ise motor yağı ile dizel yakıt kimyasal yapılarının benzer olması nedeniyle yağ filmi tarafından emilerek kartere kaçması ve piston segmanlarından sızması şeklinde karışmaktadır.

Aracın sık sık kısa mesafe ve/veya yoğun trafikte (dur-kalk) kullanılması durumunda rejenerasyon işlemi tamamlanmadan kesilmektedir. Sık sık kesilen rejenerasyonlar nedeniyle dizel partikül filtresinin temizleme işlemi tamamlanamamakta ve her defasında rejenerasyon yeniden başlamaktadır. Rejenerasyon işlemi için gerekli sonradan püskürtülen ilave yakıt nedeniyle motor yağına karterdeki yakıt buharlaşmasından daha fazla yakıt karıştığından rejenerasyon modunda karterdeki yakıt birikmesi buharlaşmadan daha fazla olmaktadır. Normal kullanım modunda ise karterde yakıt birikimi olmakla beraber sonradan püskürtme olmadığı için yakıt birikimine göre buharlaşma daha fazla olduğundan karterde bulunan yağdaki yakıt miktarı azalmaktadır. Rejenerasyonun sık sık kesilmesi hem kurumun tam olarak yakılmasını engellemekte hem de motor normal çalışma moduna geçemediğinden karterde yakıt birikmesini arttırmaktadır. Rejenerasyon sırasındaki bu durum motor yağını seyrelterek, yağ kalitesinin bozulmasına ve yağ seviyesinin yükselmesine neden olmaktadır. Karterdeki yakıtın buharlaşma miktarı yağın seyrelme durumuna göre değişmektedir. Sık sık kısa mesafe ve/veya yoğun trafikte kullanılan araç motorlarının rejenerasyonu tamamlayabilmeleri için üreticilerce yaklaşık 500 kilometrede bir en az 20 dakikalık uzun mesafe sürüşü gerçekleştirilmesi tavsiye edilmektedir. Bunun yerine motor devrini rölantiye düşürmeden kesintisiz yüksek devirlerde şehir içi kullanımı da yapılabilir.

Yorumlar

Kayıtlı Yorum Bulunamadı...

Yeni Yorum Yapın